+31 (0) 786399533 info@quiteright.nl

Van Milieuzorg naar Milieubewustzijn

Niet meer alleen voor mensen met een bepaald type sokken
Ongeveer 25 jaar geleden kreeg ik interesse in milieuzorg en destijds verslond ik elk milieuvakblad, -artikel en -nieuwsbericht dat beschikbaar was. Het bedrijf waar ik toen werkte vond het mooi, mijn milieuzorgsysteem (BS750) en milieuplannen, maar allereerst was er aandacht voor productie, geld verdienen, klanten, sales, arbo. Ach, als er daarna nog tijd over was….. Milieuzorg was toch ook meer voor mensen die hielden van natuur, beestjes en een bepaald type sokken? Inmiddels is milieuzorg een belangrijk onderwerp voor ieder bedrijf en essentieel voor de bedrijfsvoering.

VER-thema nr 1: verandering van klimaat
Hoe komt het dat milieuzorg zoveel belangrijker is geworden? MilieuzorgVolgens mij zijn we ons veel bewuster geworden van wat er in onze omgeving (milieu) gebeurt. Met name door de film van Al Gore, die in 2007 met An Inconvenient Truth, een film/ documentaire maakte over het broeikaseffect en de gevolgen ervan voor de mens in de komende vijftig jaar. Nu begrijpen we ineens dat we naast de al eerdere VER-thema’s met een nieuwe veel erger ver-thema te maken krijgen. Door deze film realiseerden we ons dat de inzet van milieuzorg onze verantwoordelijkheid is en dat het niet ‘allemaal wel meevalt’. Inmiddels zijn we alweer zeven jaar verder en staat meedoen niet meer ter discussie. De VER- thema’s hebben een nieuwe nr. 1 in het NMP: Verandering van klimaat, Verzuring, Verspreiding, Verwijdering, Verstoring, Verdroging, Verspilling, Vermesting, Verontreiniging van de bodem (sinds NMP3).

Uw milieubeleidsverklaring
U wilt dus meedoen aan milieuzorg. Maar hoe? Als eerste spreekt u uit dat u mee gaat doen en, nog mooier, neemt u dit op in uw bedrijfsmissie. Op papier maakt u een milieubeleidsverklaring. Op welk gebied is voor u de meeste milieuwinst te behalen? Nu gaat u op zoek naar de milieuthema’s en/of -aspecten waar u als bedrijf het meest mee te maken hebt: grondstoffen, afvalstoffen, energie, lucht, geluid, bodem, hinder, gevaarlijke stoffen? Uiteraard kunt u niet alles tegelijk, dus probeert u eerst de grote krenten uit de pap te halen. Als het gaat om inzicht is het goed om uw ideeën te delen. Soms hebben anderen een zeer goede kijk op waar te besparen is, wellicht ontbreekt het aan eenvoudige middelen of aan kennis. Een training milieuzorg of milieubewustzijn helpt u en uw organisatie verder.

Wakker worden! Milieuzorg bespaart u kosten
QuitRight Milieuzorg oliespillVaak wordt mij gevraagd: wat kost dat allemaal? Wakker worden! Milieuzorg levert ongelofelijke besparingen op. Als het meer kost dan dat het bespaart, is ergens een rekenfout gemaakt. Waarom? Als u minder grondstoffen, afvalstoffen of energie verbruikt, meer aandacht hebt voor uw milieubelastende activiteiten, meer klanten krijgt en minder milieuregels overtreedt, dan is de rekensom eenvoudig. Wilt u investeren in een milieumanagementsysteem (ISO14001), dan zijn er uiteraard ontwikkelkosten en implementatiekosten, maar ik beloof u dat die kosten zichzelf binnen 2-3 jaar terugverdienen.

De volgende keer leest u meer over het opzetten van een ISO14001 managementsysteem of een milieuhandboek. Mocht u al zover zijn dat u aan de slag wilt met milieuzorg en milieubewustzijn, dan help ik u graag. Al 25 jaar zie ik in milieuzorg mogelijkheden. Inmiddels heb ik ruim 100 cursisten opgeleid om milieubewust te worden en milieuzorg te promoten in hun organisatie.

QuiteRight Milieuzorg Ed MijndersEd Mijnders

MVKR, advies en training
milieu, veiligheid, kwaliteit, regisseur

 

Spread the love