Welke thermische kleding moet je dragen om comfortabel te kunnen werken? Er is niets zo onaangenaam als water wat door je bedrijfskleding komt of het te koud of te warm hebben. Bij verschillende weertypes, nat, koud, warm, droog tellen andere regels betreft de juiste kleding aan hebben.
1 set kleding voor alle weertypes bestaat er (nog) niet.
Thermische kleding: de eerste laag of basis laag
Onafhankelijk van wat voor materiaal of merk je juist kiest, je eerste laag moet praktisch aan je lichaam kleven, Thermische kleding moet zitten als een tweede de huid zonder dat het te klein is uiteraard. Die laag dient er voor om het vocht dat je transpiratie produceert, van je lichaam te onttrekken en dan nog liefst voor het een vloeibare vorm heeft aangenomen (damp dus). Het hoofddoel van deze laag is dus het lichaam droog te houden.
Indien men de fout maakt om in koude of koele omstandigheden bijvoorbeeld katoen te dragen (wat vocht opneemt en het niet afgeeft), zal het lichaam nog meer gaan afkoelen door het vocht wat in je katoenen T-shirt of werkkleding zit, en je lichaam verplichten om warmte te produceren die er misschien niet meer is, wat dan weer onderkoeling kan teweeg brengen. Basis laag kleding mag geen vocht vasthouden, maar dient dit op te nemen en door de warmte van je lichaam door te geven aan de volgende laag.
In zeer warme omstandigheden is het dan weer net interessant om katoen te dragen. Het vocht dat dit opneemt zal je afkoelen.
Thermische kleding: de tweede laag
De tweede de laag thermische kleding dient om je lichaamswarmte te bewaren en om het lichaamsvocht welke van de eerste laag komt door te geven aan de derde laag. Ook deze tweede laag moet min of meer aanpassend zitten zij het wel iets minder aanpassend als de eerste laag. Lichaamswarmte wordt het best behouden door een laagje lucht te creëren rondom je lichaam. Dit doen we door het best meerdere lagen thermische kleding te voorzien. Het is bijvoorbeeld beter om twee of drie dunne fleece te gebruiken dan een echt dikke. Mocht je dan iets of wat te warm krijgen kan je er altijd nog 1 van uittrekken.
Neopreen ademt niet, maar heeft een hoge thermische waarde daar het de lichaamswarmte vasthoud. Het werkt zelfs het best wanneer je een beetje zweet of wanneer er water tussen je lichaam en het neopreen is gekomen. Het dun laagje water kan niet meer weg, en wordt dan opgewarmd door je lichaam. Nadeel is dat wanneer je lichaamstemperatuur naar omlaag gaat, de isolerende vocht laag ook kouder wordt…
Thermische kleding: de derde laag
Dit is uw overall of andere bedrijfskleding die u draagt.
Schoenen of laarzen?
Er zijn verschillende merken die ademende laarzen op de markt hebben en de “key” tot succes van deze laarzen is goed onderhoud.
Rubberen laarzen komen meer en meer in trek, Deze rubberen laarzen met een neopreen binnenkant. Mochten deze laarzen dus toch nog nat worden vanbinnen, dan zijn ze nog steeds warm.
Ook met laarzen is de boodschap om in lagen te werken. Het is veel beter verschillende lagen sokken te dragen dan 1 enkele dikke sok aan te doen die dan al het werk moet doen.
Hoofd warm houden = gouden regel!
Je verliest 40% van je lichaamswarmte via je hoofd. Het is dus zeer belangrijk dat je dit lichaamsdeel goed isoleert. Een muts van fleece is zalig omdat deze niet krabt als ze nat is, daarnaast zijn er verschillende mutsen te koop die je in een helm kunt dragen.
ook zijn er diverse varianten thermische mutsen in de handel.