+31 (0) 786399533 info@quiteright.nl

Wat is Circulaire Economie?

Afval, de puinhoopstapel wordt steeds groter en groter.  Circulaire Economie draagt er aan bij om deze stapel te verkleinen. Maar wat is Circulaire Economie? Het woord mag dan pas sinds kort zijn opmars doen, het principe is al zo oud als onze aardbol zelf.

circulaire economieImmers de natuur kent geen afval. Alle systemen zijn zo geëvolueerd dat elke grondstof opnieuw en opnieuw verbruikt wordt. “… en tot stof zal U wederkeren.”
Neem bijvoorbeeld een boom, aan het einde van zijn levensduur wordt hij bij de eerste beste storm omgeblazen. De stukken hout en de stronk zullen langzaam verteren. Intussen groeien er zwammen, mos etc op de dode gedeeltes. Buiten dat deze zwammen en mos goed zijn voor ons ecologisch systeem, is het ook een broedplaats voor insecten. Deze dienen weer als voedsel voor de vogels en andere insecteneters. Zij worden op hun beurt ook weer opgegeten.
Uiteindelijk blijft er alleen compost over en dat dient weer als start van een nieuwe boom. De cirkel is rond.
Dit is hetzelfde principe als Circulaire Economie. Kostbare grondstoffen blijven hergebruiken en niet vernietigen.

 

Consumptie maatschappij

Onze oma’s kochten een wasmachine en die had een levensloop van zeker 20 jaar. Dat was fijn voor onze opa’s want die hoefden niet vaak zo’n loodzware machine twee verdiepingen hoog te sjouwen. Echter de technologie zorgde ervoor dat nieuwe snufjes elkaar snel opvolgden. Onze moeders waren al uitgekeken op ouderwetse wasmachine en wilde een machine met hogere centrifgetoeren, fijnwasprogramma en wasverzachtervakje. En de technologie gaat door. Omdat fabrikanten de machines steeds zuiniger met energie om laten gaan, voelen we ons niet schuldig als we nu, een wasmachine heeft nog een levensduur van 7 a 10 jaar, onze wasmachine snel vervangen. Weliswaar krijgt de machine nog een tweede ronde, maar uiteindelijk belandt deze op de afvalhoop en gaan de kostbare grondstoffen die machine nog bevat in rook op.

Kledingindustrie

Waar we voorheen met drie broeken in de kast blij waren, hangt nu onze kast vol met kleding. Elke dag iets schoons aan, want je wilt je toch fris voelen. Kledingfabrikanten springen daar op in. In budgetstores kunnen we voor een paar tientjes onze kast voor het nieuwe seizoen weer vullen. Echter waar vroeger onze kleding nog een tweede en zelfs derde of vierde ronde meegingen, is kleding van goedkoop materiaal versleten en kan zelfs niet meer als poetsdoek dienen.
Ook in goedkope kleding worden duurzame grondstoffen gebruikt, maar door slechte bewerking, kunnen deze grondstoffen niet hergebruikt worden. Daarnaast is deze bewerking ook nog eens erg belastend voor ons milieu.

De wereldbevolking groeit, we hebben meer materiële zaken nodig, Onze kostbare grondstoffen raken op en de vervuiling neemt toe. Kortom tijd voor verandering.

Ieder draagt een steentje bij

Het is nog niet te laat, het is wellicht 1 minuut voor twaalf, maar er is nog een kans om het tij te keren. Immers Moeder Natuur heeft voor de cirkel gezorgd, alleen wij moeten nu de ronding gaan laten sluiten.

Dat betekent dat producenten en gebruikers moeten gaan samenwerken. De hulp van verkopers is hierin zeer belangrijk. Zij kennen de markt en weten precies waar vraag en aanbod naar is.

Ook u kan helpen

Quite Right bv zamelt gedragen werkkleding, veiligheidsschoenen en PBM’s in, om deze te recyclen tot nieuwe grondstoffen en om er nieuwe hoogwaardige producten van te maken. Zo voorkomen we samen  de uitputting van fossiele en natuurlijke hulpbronnen. Herwinning van grondstoffen leidt ook tot een lager energieverbruik en lagere CO2 emissies. Voor het innemen van de gebruikte producten, de sortering hiervan en het omzetten naar nieuwe grondstoffen en producten werkt Quite Right bv samen met Cofa.

 

Wilt u naar aanleiding van dit onderwerp meer informatie? Dat kan! Neem hiervoor (telefonisch) contact op met ons.
info@quiteright.nl
+31 (0)78 639 95 33

Tekst ©2017 Anita Wagenaar
Spread the love