+31 (0) 786399533 info@quiteright.nl

staatsbosbeheerStaatsbosbeheer schort contracten op

Particuliere houtzagers mogen voorlopig geen bomen meer kappen in de bossen van Staatsbosbeheer. De opschorting betreft kleine contracten met een maximum van 15 m3 per contractant, waarbij de particulier zelf door Staatsbosbeheer aangewezen bomen zaagt voor eigen gebruik. De opschorting geldt ook voor nieuw af te sluiten koopovereenkomsten, en geldt in ieder geval tot medio februari 2017.

staatsbosbeheer logoDat bevestigt Jorien Bakker van Staatsbosbeheer. “Wij vinden het belangrijk om heel goed te onderzoeken wat de oorzaken van de ongevallen zijn geweest. De zaagwerkzaamheden die particulieren bij ons kunnen doen op basis van een contract, worden in ieder geval opgeschort tot medio februari, in heel Nederland.”

Twee incidenten met particuliere contracten

In januari vonden 2 incidenten plaats, waarvan 1 incident met dodelijke afloop. Hierbij kwam een boom terecht op de twee mannen die hem aan het omzagen waren. Een van de twee slachtoffers heeft dit niet overleefd.

Lees ook: Man overleden na zaagongeluk in Emmen

De komende vier weken wordt er onderzoek naar de ongevallen gedaan en op basis van de uitkomsten wordt besloten hoe Staatsbosbeheer in de toekomst zal omgaan met deze kleinschalige houtoogst voor particulieren.

Veiligheidseisen en PBM’s

portwest lumberjack“Als je bij ons een contract hebt voor particulier brandhout zagen, dan heb je een overeenkomst en staan er veiligheidseisen in, zoals bijvoorbeeld het dragen van PBM’s zoals een zaagbroek, helm en schoenen. Men krijgt ook een folder met uitleg. We controleren dat steekproefsgewijs”, aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Volgens Staatsbosbeheer zijn er in Noord-Nederland ongeveer duizend mensen met een contract voor particulier houtzagen. “Het is echt voor de mensen thuis, voor hun eigen brandhout. We hebben vandaag brieven gestuurd en mensen worden gebeld. Daar zullen wel reacties op komen. Maar we gaan het goed onderzoeken, dat vinden we belangrijk zodat er geen ongevallen meer ontstaan.”

 

Certificering noodzakelijk?

Inmiddels laait de discussie op of het de aangeleverde veiligheidseisen, het gebruik van PBM’s en de onaangekondigde controles wel hun vruchten afwerpen. Of is een opleiding met certificaat noodzakelijk? In de hoek van de privé houthakkers klinkt voornamelijk het geluid dat iedereen zich bewust van de gevaren is, maar is dit ook zo? Wat vindt u? Laat weten wat u vindt en discussieer mee!

Bron RTVDrenthe

Spread the love