De term bedrijfskleding of werkkleding is een verzamelnaam van alle kleding die het werken veiliger of gemakkelijker maakt, door de overheid verplicht is gesteld of bij een bedrijf wordt gedragen voor het uitstralen van een uniforme en representatieve uitstraling. Het algemene kenmerk van werkkleding is dat de kleding wordt gedragen tijdens de uitoefening van diverse werkzaamheden.
NORMERING WERKKLEDING
Als in werksituaties gewone werkkleding niet voldoende bescherming biedt tegen bijvoorbeeld weersinvloeden of dat er een ander gevaar is om letsel of gezondheidsschade op te lopen, dient beschermende gecertificeerde kleding te worden gedragen. Gecertificeerde kleding kan aan diverse normen voldoen, een greep hieruit:
- Europese Norm EN 340 algemene bepalingen Beschermende kleding moet altijd voldoen aan de volgende eisen: Pasvorm, doelmatigheid en gebruikscomfort, materiaalkeuze, markeringen zoals de maatvoering, was voorschriften en de samenstelling van de stof.
- Europese norm EN 342 Beschermende kleding tegen koude ( luchttemperstuur -5 °C).
- Europese norm EN 343 Bescherming tegen regen
- Europese norm EN 14058 Bescherming tegen koude temperaturen boven -5 °C. Europese norm EN 471 Bescherming door hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht.
- ISO 11611 Bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden en bescherming bieden tegen kleine spatten van gesmolten metaal. ISO 11612 Bescherming tegen hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlieden ISO 61482 Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog
- Europese Norm 1149-5 beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen
- Europese norm 13034 beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën
MATERIAALSOORTEN
het kiezen van doelmatige werkkleding kan pas gebeuren nadat de omstandigheden, waaronder de te kiezen kleding moet functioneren, zijn geïnventariseerd. Bepaald moet worden welke functie de kleding moet vervullen, aan welke eisen ze moeten voldoen en voor welke (groep) dragers ze is bestemd. Bij de keuze van de kleding zelf dient dan vanzelfsprekend ook aandacht te worden besteed aan de doekkeuze. Deze doeken moeten conform de normeisen voldoen die voor die betreffende taak zijn vastgesteld.
Voorbeelden van werkkleding zijn:
Overalls, Regen- en doorwerkkleding zoals parka’s, jassen en broeken, thermo kleding, onderkleding, diepvrieskleding , reflectiekleding en disposable kleding.