Waarom gecertificeerde bedrijfskleding?
Als in werksituaties gewone werkkleding niet voldoende bescherming biedt tegen bijvoorbeeld weersinvloeden, hitte, koude, chemicaliën of dat er een ander gevaar is om letsel of gezondheidsschade op te lopen, dient beschermende gecertificeerde kleding te worden gedragen. Gecertificeerde bedrijfskleding kan aan diverse van de hieronder vermelde normen voldoen.
Hieronder de belangrijkste normen waaraan gecertificeerde kleding moet voldoen.
De Norm EN 340 Algemene bepalingen
Beschermende kleding moet altijd voldoen aan de volgende eisen:
- Pasvorm: de kleding, mits op de juiste manier gedragen, bedekt en beschermt het lichaam correct;
- Ontwerp: het ontwerp is gericht op functionaliteit en gebruikscomfort;
- Materiaal: de gebruikte stoffen zijn kleurecht, vormvast, sterk, duurzaam en wasecht; de stof is bestand tegen normale werkomstandigheden;
- Markering: in de kleding wordt met een maat label en etiketten het volgende aangegeven: de maatvoering, de samenstelling van de stof, wasvoorschriften, de van toepassing zijnde normering en overige voor de gebruiker relevante informatie;
- Maatvoering: de maatvoering is gebaseerd op lichaamsmaten, gemeten volgens de Europese maatvoering.
De norm EN 343
Deze norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding, die beschermt tegen neerslag (regen en sneeuw), mist en de vochtigheid van de grond.
De norm EN 14058 – Bescherming tegen koude (temperaturen boven -5°C)
Deze norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken voor bescherming bij lage temperaturen. Er wordt getest bij koude op de prestaties van thermische weerstand, luchtdoorlatendheid, de weerstand aan het doordringen van water en voortkomende thermische isolatie.
De norm EN 471 – Bescherming door hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht
Deze norm legt vereisten vast voor kleding die tot doel heeft de aanwezigheid van de gebruiker visueel te benadrukken om hem meer te laten opvallen in gevaarlijke situaties, zowel bij dag als bij nacht (belichting door koplampen van wagens).
ISO 11611 – Bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden
Deze norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het betreft hier kleding die bij normale temperaturen een hele dag (8 uur) gedragen kan worden en bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling.
ISO 11612 – Bescherming tegen hitte en vlammen
Gecertificeerde bedrijfskleding voor werknemers die blootgesteld worden aan hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlieden. De drager wordt beschermd tegen korte contacten met een vlam, evenals (tot op zekere hoogte) tegen convectie- en stralingshitte.
EN 1149 – Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen
Antistatische veiligheidskleding voorkomt dat door elektrostatische oplading vonken ontstaan, die brand of explosies kunnen veroorzaken.
EN 13034 – Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën
Deze norm legt de vereisten die kleding moet hebben om een beperkte bescherming te bieden tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen. Over het algemeen zal deze kleding gemaakt zijn uit vloeistof afstotende, maar niet volledig vloeistofdichte materialen.
Laat u goed voorlichten door een specialist op het gebied van beschermende gecertificeerde bedrijfskleding door een goede risico inventarisatie te (laten) maken.
De specialisten van Quite Right b.v. staan klaar om u van dienst te zijn.