+31 (0) 786399533 info@quiteright.nl

WERKSCHOENEN

werkschoenenBestaat er zoiets als de ideale werkschoen, ook wel veiligheid schoen? Over het algemeen worden deze niet vrijwillig gedragen, maar is het een vereiste omdat veiligheidsschoenen vaak verplicht zijn in de arbeidsomgeving.

Bij werkzaamheden in Offshore, Marine en Industrie zijn Werkschoenen of Veiligheidsschoenen een standaard onderdeel van de personeelsbeveiliging.
Ongevallen , verzwikken of kneuzen, waarbij de voeten geblesseerd raken leiden nagenoeg altijd tot verzuim.

Veiligheidsschoenen draag je, wanneer er gevaar dreigt dat je door vallende voorwerpen getroffen kan worden , uitglijden op een natte vloer of indien je in scherpe voorwerpen zoals spijkers kan trappen. Maar ook in omgevingen waar gevaarlijke stoffen de huid kunnen binnen dringen.

Niet alle werkschoenen voldoen aan de branche specifieke omstandigheden. Het is zaak hierop toe te zien. In de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie RI&E is dit procedureel vastgelegd. Daarnaast zijn er regels voor het veilig gebruik hier van : regelmatig onderhoud plegen (schoenen invetten, zo blijven ze waterdicht), natte schoenen niet bij de verwarming drogen (anders gaan ze barsten), versleten schoenen en schoenen die met giftige stoffen in aanraking zijn geweest moeten worden vervangen.

INNOVATIES

Ook zijn er tal van innovaties die speciaal gericht zijn om het zitcomfort en het uiterlijk te vergroten en deze wat dragelijker te maken. Sterker nog, bij sommige sportieve werkschoenen zien we niet eens meer het verschil tussen een sneaker of een werkschoen. Een trend waar veel fabrikanten op hebben ingespeeld. Zo zijn er verschillende soorten merken van verschillende fabrikanten.
Ze zien er in principe uit als sneakers, maar dit zijn toch echt werkschoenen.
Deze zijn verkrijgbaar in verschillende klasse en normeringen zoals hieronder omschreven.

Er is dus eigenlijk voor ieder wat wils, maar ook voor extra eigenschappen als bijvoorbeeld antistatisch of waterdicht zal er een doelmatige paar voor u bij zitten. 
Ik heb even het volgende lijstje met sportieve werkschoenen voor uw opgesteld.
Gevavi, Maxguard, Atlas, Puma, Quick.

DAMES VEILIGHEIDSSCHOENEN

Nu het wel duidelijk is dat werkschoenen allang niet meer traditioneel en misschien wel saai hoeven te zijn, wil ik een ander punt onder de aandacht brengen, en wel deze; de dames werkschoenen. Dames hebben vaak moeite om werkschoenen te vinden die er ook nog een beetje vrouwelijk uitzien. Vandaag de dag hoeft dit helemaal geen onmogelijke opgave meer te zijn, er zijn tal van verschillende schoenen die speciaal gemaakt zijn voor dames, en ook nog voor specifieke arbeidsomstandigheden zoals bijvoorbeeld de horeca en de zorg, waar ook vaak het dragen van dit soort schoenen verplicht is.

Enkele merken zijn: Atlas, Bata, Alice, RedBrick en meer.

SAFETY CODERING WERKSCHOENEN

Veiligheidsschoenen worden aangeduid met een S(afety)- codering:

  • S1 Stalen neus, olie resistent en hebben een antislipzool
  • S2 Stalen neus, waterbestendig bovenleer en hebben een antislip zool
  • S3 Stalen neus, stalen of kevlar tussenzool, antistatisch en met een antislip zool
  • S4 Laarzen zonder stalen tussenzool en neus
  • S5 Laarzen met stalen tussenzool en neus